ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ 34ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΣΤΟΝ ΣΤΟΧΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ο διεθνής φορέας κατάταξης των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων Times Higher Education, δημοσίευσε τα αποτελέσματα του για το 2022 για την παγκόσμια κατάταξη Πανεπιστημίων, με τον τίτλο THE University Impact Rankings. Πρόκειται για μία πρωτοποριακή αποτίμηση της οικονομικής και κοινωνικής επίδρασης των Πανεπιστημίων με βάση τους στόχους - δείκτες βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Στην κατάταξη συμμετείχαν 11 πανεπιστήμια από την Ελλάδα, 1438 πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο.
Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου συμμετείχε για δεύτερη φορά στη συγκεκριμένη κατάταξη για την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης, καταφέρνοντας να καταταχθεί για τη συνολική του επίδοση στις θέσεις 601-800 μεταξύ των 1438 Πανεπιστημίων από 106 χώρες που συμπεριλήφθηκαν στην κατάταξη.
Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αξιολογήθηκε, σε έξι από τους 17 στόχους, SDG1 Μηδενική φτώχεια, SDG4: Ποιοτική Εκπαίδευση SDG5: Ισότητα των φύλων SDG9: Βιομηχανία, καινοτομίας και υποδομές, SDG13 Δράση για το κλίμα και SDG17 Συνεργασία για τους στόχους.
Εξαιρετική ήταν η επίδοση του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο στόχο 4, που αφορά στην ποιοτική εκπαίδευση, καθώς βελτιώνοντας ακόμα περισσότερο τη θέση του σε σχέση με την περσινή χρονιά, κατατάχθηκε στην 34η θέση μεταξύ των 1180 Πανεπιστημίων που συμμετείχαν στην κατάταξη του συγκεκριμένου τομέα.
Πολύ σημαντική επίσης ήταν η επίδοση του Ιδρύματος στον στόχο 5 που αφορά στην ισότητα των φύλων, που κατατάσσεται μεταξύ 102-200 στον κόσμο, ενώ στον στόχο 13 που αφορά στη δράση για το κλίμα και στον στόχο 9 που αφορά στη βιομηχανία την καινοτομία και τις υποδομές κατατάχθηκε μεταξύ 301-400 στον κόσμο.
Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, φύσει και θέσει πρωτοπόρο ίδρυμα σε θέματα αειφορίας και βιώσιμης ανάπτυξης, μέσα από την καθημερινή του λειτουργία στον ευαίσθητο χώρο του Αιγαίου, παράγει έργο που σχετίζεται και απαντά καθημερινά στις παγκόσμιες προκλήσεις εκπαίδευσης και έρευνας.
Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, συμμετέχει ενεργά και αναλαμβάνει δράση για την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης (SDG’s), όχι μόνο για το καλό της σημερινής γενιάς αλλά και μελλοντικών, ενεργοποιούμενο εντός της ακαδημαϊκής κοινότητας αλλά και της διασύνδεσης της με την κοινωνία, αναλαμβάνοντας δράσεις και πρωτοβουλίες για την βελτίωσης της ποιότητας ζωής και της προστασίας του πλανήτη.